Eesti English
Norsk
Turistinformasjon » En kort turistrute »

En kort turistrute


Rådhuset i TallinnUtenom Estlands hovedstad Tallinn som er kjent for sin unike gamleby, vil vi nå ta et blikk på den skjønne kysten i nord, Peipsi innsjøens strender, historiske steder som Narva og Tartu og kursteder kjent for deres skjønne natur som Otepää sør i landet. Ikke alle deler av Estland som er verdt å besøke kan dekkes på denne korte turen. Det er så mange turiststeder at å reise i Estland er populært selv blant estere.


Lahemaa nasjonalpark

Lahemaa nasjonalpark er en av de fire nasjonalparker, bebodd for anslagsvis 4.000 år, men inkluderer også områder uberørt av mennesker.

Nasjonalparken er bosted for mer enn 50 pattedyrarter, over to hundre fuglearter og rundt 20 fiskearter. Her finnes rovdyr som ulv, gaupe og brunbjørn som er sjeldne i Vest-og Sentral Europa.

Foruten skoger, myrer og molandskap har Lahemaa en rik arkeologisk historie og mange historiske bygninger. Fire av disse typiske baltiske bygningene står igjen i dag: Palmse, Sagadi, Kolga og Vihula. Palmse med sin barokkstil og Sagadi med rokokkopåvirkninger (begge sent på 1700-tallet) er uten tvil blant de fineste gjenværende herregårder i dag.

Enhver besøkende med litt mer tid å bruke kan følge den lange kystlinjen. Steder verdt å merke seg er skipperlandsbyen Käsmu og Altja som er den best bevarte fiskerlandsbyen.

Mer om Lahemaa nasjonalpark


 
Kalkstein, foto: TOOMAS TUULHvis vi fortsetter langs hovedveien i retning grensebyen Narva, og videre til St. Petersburg møter vi den idylliske utsikten over Finskebukten. Vi har nå nådd Ida-Virumaa. Dette er det eneste stedet i Estland hvor man kan finne de nordestiske monumentale kalksteinsklipper, den høyeste av dem er ved Ontika som er mer enn 50 meter høy.


Grensebyen Narva

Narva som er den 3. største byen i Estland ligger ved grensen mot Russland. Den ligger 210 kilometer fra Tallinn og 140 kilometer fra St. Petersburg. Narva er viktig for sin tekstil- og energiproduksjon.

Elven Narva og den nærliggende innsjøen Peipsi har i nær 1.000 år markert grensen mellom to ulike religioner – opprinnelig mellom russisk-bysantisk ortodoks tro og romersk-katolsk tro, senere luthersk tro. Det er også en kulturell grense.

Narva festning, foto: ERIK PEINARFestningen ved Narva ble bygget på 1200-tallet av danskene og skylder sin lokalisering til den passende geografiske posisjon ved dette knutepunkt for handel. Narvas høydepunkt som by var i på 1500-tallet og 1600-tallet under den svenske kongemakt. På den tiden ble byen en av de vakreste barokkbyer i Nord-Europa. En ring av steinhus omringet av beskyttende forsvarsverk omformet Narva til en juvel innen forsvarskunsten. Narva mistet en stor del av gamlebyen i bombeangrep under 2. verdenskrig.

På slutten av 1400-tallet bygde den russiske tsar en rekke forsvarsverk på motsatt side av Narva elven – byen kalt Ivangorod – som gav hele det bebodde området preg av tvillingbyer. Grensen mellom det to land er verdt et besøk, ikke minst takket være kontrastene i arkitektonisk stil til de to festningsverkene.

Mer om byen Narva


Kuremäe kloster

Kuremäe kloster, foto: TOOMAS TUULNoen kilometer sør for Narva ligger en annen av Estlands nordøstlige turistattraksjoner, Kuremäe kloster (også kjent som Pühtitsa). På slutten av 1800-tallet ble dette russisk-ortodokse klosteret bygget på en eldgammel hellig estisk kolle for å huse 160 nonner og noviser. Dette er den eneste bygningen av sitt slag i Estland, en blanding av skjønne naturomgivelser og lokal arkitektur tilbyr den besøkende anledningen til å oppleve et unikt miljø.

Flere bilder av Kuremäe kloster


Videre på vår vei i retning Tartu kommer vi snart til Europas femte største ferskvannsstrekning, innsjøen Peipsi. Innsjøens rene vann myldrer av fisk og det er over 40 kilometer med sandstrender langs bredden av innsjøen.

Ved Peipsi innsjøens bredder i den østlige del av Estland finnes det fascinerende russiske landsbyer tilhørende de gamle troende. For tre hundre år siden flyktet deres forfedre fra den motsatte russiske siden av innsjøen. Årsaken var at de ikke aksepterte læresetningene til den russisk-ortodokse kirke. Deres snorrette landsbyer har en særpreget arkitektonisk stil og strekker seg kilometervis langs veien.
Tradisjonelt omfatter deres næringsvei fiske, løk- og agurkdyrkning og deres herlige mat er uforglemmelig.

Mer om innsjøen Peipsi


Universitetsbyen Tartu

Hovedbygningen til Universitetet i Tartu, foto: ERIK PEINARDen nest eldste byen i den baltiske region er Tartu, først nevnt i krønikerne i 1030, er Estlands nest største by Tartu. Lik Narva var Tartu på sin egen måte en bro mellom øst og vest, mellom Det hanseatiske forbund og de rike russiske byene Pskov og Novgorod, siden handel hovedsaklig fant sted via elven Emajõgi og Peipsis bredder. I 1632 ble universitetet grunnlagt her. Det er Nord-Europas nest eldste universitet etter Uppsala.

Blant andre bygninger verdt et besøk i Tartu som noen ganger betegnes som Athen ved elven Emajõgi er Domkirken (Toomkirik) fra 1200-tallet og St. Johannes kirke (Jaani kirik) som dateres fra 1300-tallet. Begge bygg tilhører stilen gotisk murstein, en baltisk arkitektonisk epoke.

Videre nevneverdige bygninger er Rådhusplassen i senklassisk stil fra 1700-tallet, sammen med Rådhuset i tidlig klassisk stil. Hovedbygningen til Universitetet i Tartu fra tidlig på 1800-tallet er også verdt å se. Bygningen ble raskt et symbol for hele byen.

Denne byen beskrives ofte som estisk kulturs krybbe. Her begynte sangfestivaltradisjonen som nå er populær i alle baltiske land, inklusivt tradisjonen med internasjonale studentsangfestivaler. Den første sangfestivalen ble holdt i Tartu i 1869.

Mer om Tartu


Setomaa

Setofolket, foto: TOOMAS TUULEt annet av de særpregede områder i Estland er Setomaa på sørøstlige spiss av Estland hvor mange urgamle skikker og folkesanger har blitt holdt i hevd. Setofolket er finskugriske, men skiller seg fra estere på grunn av deres særegne språk (eller dialekt) og kultur. Setomaa er stolt av sin folkesangstil – seto leelo. Bokstavelig talt alle setofamilier har en garderobe hvor du kan finne kvinners vakre folkedrakt og sølvsmykker som veier opptil fem kilo.

Mer om Setomaa


Otepää

Estlands vinterhovedstad Otepää er omkranset av et skjønt åslendt område og mer enn tretti innsjøer. Her er en av de mest slående nasjonalparker samt det viktigste feriested om vinteren.

Nær byen er en av Estlands vakreste innsjøer Pühajärv som med sine idylliske øyer og flotte naturomgivelser, en skjønnhet som har inspirert mange kunstnere og diktere.


Viljandi

Den mest idylliske småby i Estland er Viljandi. Den har en nær 7 århundres historie som hanseatisk by og står ved breddene av elven Viljandi. Byens største severdighet er ruinene av den tyske ordens middelalderborg som står på haugen ved elven. En skjønn park omkranser borgen og en flott hengebro. I senmiddelalderen var byen den eneste i regionen med et tredobbelt forsvarsystem av murer og dannet et av de viktigste forsvarverk til ordenen.

Mer om Viljandi


Pärnu

Pärnu strand, foto: KAIDO HAAGENEstlands "sommerhovedstad" er Pärnu. Den overtar rollen på grunn av passende beliggenhet på Via Baltica, den internasjonale hovedvei som knytter Tallinn til Sentral-Europa og som er viktig for både godstransport og turisme. Byen har en 160-årig historie som kursted og har på ny blitt et viktig baltisk rekreasjonssted for turister mens konferanser avholdes året rundt.

Mer om Pärnu


Haapsalu

Byen Haapsalu ligger også ved Østersjøen som Pärnu og er kjent for høy sjøtemperatur, helsebringende leire og frisk luft. Hovedattraksjonen for turister er Biskopens borg som dateres fra 1200-tallet eller 1300-tallet samt den nyrestaurerte Domkirken i gotisk stil med enkeltstående kirkeskip.

Mer om Haapsalu


Øyer

Øyene vest for fastlandet er unike for Estland. Øyboerne har en syngende utale som er etterlevning av svensk. Dette bekrefter deres tette bånd til Sverige på andre siden av sjøen. Et fellestrekk ved alle øyboere er deres spesielle form for humor. Saaremaa- og Hiiumaavitsenene når ikke frem til andre estere, akkurat som britisk humor ikke alltid forståes på det europeiske kontinentet og i USA. En spesiell blanding av fortid og nåtid er Kihnu øyen hvor folketradisjoner og særegne dialekter har overlevd gjennom århundrer. Kihnu kvinner går fremdeles i folkedrakter til hverdags og har sin egen unike stil.

Øyen Saaremaa er den nest største i Østersjøen og former sammen med tusen andre øyer og holmer Det vestestiske arkipelet. Saaremaa er kjent for temmelig viljesterke sjøfolk kjent som "vikinger" i deres tid og naturomgivelser og kulturell arv. Det er vakre enger ved kysten, vindblåste halvøyer og en høy kalksteinsklippe på vestkysten. Du kan se enerbusker overalt. I tillegg har øyen flere vindmøller.

På den andre siden av Saaremaas vestkyst ligger Vilsandi nasjonalpark som er hekkeplass for mange europeiske sjøfuglearter.

Meteorkrateret Kaali, foto: ERIK PEINAREn spesiell opplevelse er meteorkrateret Kaali som sies å være 2.300 år gammelt. Steinkirker og gårdsarkitektur presenterer også severdigheter verdt å besøke for turister.


Hovedbyen på øyen er Kuressaare hvor du kan finne et av de best bevarte borger i Europa, Biskopsborgen fra 1300-tallet som nå er virksom året rundt som museum og kultursenter.


Skrevet for UD av Jaak Viires, historiker

TopBack

© Estlands Ambassade i Oslo Parkveien 51, 0244 Oslo, Norge tel. (47) 22 54 00 70, e-mail: embassy.oslo@mfa.ee